Somerset Maugham

Een schrijver wordt geboren

William Somerset Maugham werd op 25 januari 1874 op een nogal vreemde plek geboren: in de Britse Ambassade in Parijs, waar zijn vader werkte als advocaat. Het schijnt dat zijn moeder er op stond hem daar te baren, waar zij verzekerd zou zijn van zijn Britse burgerschap. De eerste jaren van zijn leven groeide Maugham op in Parijs en was het Frans zijn moedertaal. Toen hij nog maar vier was, zaten zijn drie oudere broers al op school in Engeland en werd hij als enig kind opgevoed. Zijn moeder overleed toen hij acht was aan tuberculose, en twee jaar later sterft ook zijn vader, aan kanker. William, nu een wees, werd naar de broer van zijn vader, een dominee, in Kent gestuurd, terwijl hij op dat moment bijna geen woord Engels sprak.

Read More: Somerset Maugham
Evelyn Waugh

Zijn leven en zijn dood

Evelyn Waugh werd op 28 oktober 1903 in Londen geboren. Als tweede zoon van Arthur Waugh, uitgever en literair criticus, en jongere broer van de schrijver Alec Waugh, bracht hij zijn jongere jaren door in een omgeving die werd gekenmerkt door zijn vader’s liefde voor literatuur. Hij voerde maar bar weinig uit tijdens zijn jaren op Hertford College, Oxford, waar hij geschiedenis studeerde, maar maakte veel vrienden en ontwikkelde er een levenslange passie voor alcohol.

Read More: Evelyn Waugh
Colin Thubron

Naar een berg in Tibet

Reizen omwille van de doden

Er is een gedachte die mij maar niet loslaat tijdens het lezen van dit boek: die man is verdorie al zeventig jaar oud en nog presteert hij het om zo'n buitengewoon avontuurlijke en uitputtende reis te maken. Chapeau! En er zullen meer momenten van bewondering volgen voor deze oude rot in het vak, de befaamde Engelse reisschrijver Colin Thubron (1939).

Read More: Colin Thubron